Category Archives: House Design

Cool Contemporary Style Home In A Boatshed

Lavender Bay Boatshed is cool contemporary style home designed by Stephen Collier Architects located in Lavender Bay, a harbourside suburb on the lower North Shore of Sydney, New South Wales, Australia.

This awesome house is nice example how imagination can turn almost every object into cool home. Living right next to the water is a must for some people and this is the chance where creativity kicks in. Architects designed interiors to fit every need of its residents. Wooden roof structure gives another level of charm to this home.


Existing floor plan offered interesting shape where curves challenged architects which created this space into creative modern stairs. There’s also priceless Sydney Bay Bridge view.

Via World of Architecture

All photos © Peter Bennetts

an architectural vanishing act, the disappearance of the vernacular home

ask any kid to draw a house, and chances are they’ll start with a rectangle and inevitably draw three lines on top — uncomplicated, but a realization that robert venturi would no doubt delight in. this notion of a house transcends culture and location, and manifests itself in two simple shapes, i.e. the vernacular home. this idea is was the starting point for architect kim seongyoul of rieuldorang atelier when designing the ‘manhwaricano’ home in korea.


all images by joonhwan yoon

I started designing with the question of how architecture can enter the world of emotion,’ kim seongyoul describes. the architect wanted to discover beauty from ordinary things — like simple geometric shapes — and this is just what he and his team accomplished with this project. this design uses the shape of the ‘idea of a home’ to create a negative space in a complex and beautiful project; thus offering a poetic reading of the average inhabitance.


the gable shape creates a passageway through the building

 

 

all that remains of this old vernacular notion is the footprint it once occupied and the ideas it left behind. the vacated space in the form of a gable becomes a sequence leading into the house. kim seongyoul asserts that history is a part of any project and that architecture, like art, always fits in this eternal timeline.


light floods through the canopy overhead


the ‘manhwaricano’ home in korea


the architect wanted to discover beauty from ordinary things, like simple geometric shapes


the design uses the shape of the ‘idea of a home’


a negative space in a complex and beautiful project is created


a poetic reading of the average inhabitance is offered


kim seongyoul asserts that history is a part of any project


architecture, like art, always fits in an eternal timeline


the vacated space in the form of a gable becomes a sequence leading

 

 

full article here

 

project info: 

 

project name: manhwaricano
architecture firm: rieuldorang atelier
lead architects: kim seongyoul
project location: manhwa-ri, dudong-myeon, ulju-gun ulsan, south korea
completion year: 2017
gross built area (square meters or square foot): 144.25m²
photo credits: yoon, joonhwan
other participants: lee hansae

Vía Design Boom

ENGEL House / CMC architects

© BoysPlayNice
 

© BoysPlayNice
 

Location
In a small community in the Western region of the Czech Republic, not far from the spa town of Karlovy Vary, this villa was designed as a recreational house for an accomplished man, his family and friends.  The architect’s intention was essentially to assimilate the romantic context of this small village, posited just under the massive cliffs and ruins of a Gothic castle, where the town originated. Andelska Hora (originally in German Engelsburg), belongs to a protected area of the country, and sits above 600 meters in altitude.  The local climate, as one could expect, has dramatic extremes.

© BoysPlayNice
 

The concept of this villa evolved from traditional forms of Czech village living typologies, which include ‘saddle’ or A-frame roofs made from wood timber construction.  The design brief was of course for a completely modern recreational villa, for both summer and winter seasons.  The land plot is 2 163m2 and has ideal South orientation, approached from the North, with fabulous views of the regions ‘waves’ of green hills.  The built-up footprint of the villa is 346m2.

© BoysPlayNice
 

Composition
After careful analysis of the site and surroundings, a ‘cross’ configuration was proposed in plan, with double-height massing of the main functional components of the villa.  The crossing forms are flat-roofed and one floor in height, containing secondary or support spaces. The orientation is North-East/South-West for the axis of the main body of the villa. The basic planning principle allows for a simple and clear entry court, off the local street, with easy garage access.  This resulting ‘L’ shape forms a semi-enclosed space, giving ground-floor orientation and an excellent view to the open countryside.

© BoysPlayNice
 

Disposition
The main living space is in the South-West end of the double-height volume, which also includes an open gallery to the upper level. The living style is informal, with the kitchen-dining also oriented to the roofed, outdoor kitchen and entertaining area.  Separating the living room from the kitchen area is a towering black metal fireplace with glass doors, which is a main feature of the well-proportioned space.  The side wings of the ground floor, which form the cross in the plan, have master bedroom, study and service functions. The upper level of the main villa body, with its open gallery to below, has three guest bedrooms and bathrooms.

Roof Plan
 

Interior
The villa brief asked for wood timber construction, made from massive wood beams and panel walls, which ultimately form the ‘wood-living’ concept of the house.  The wood panel wall system is left exposed to view, with a light white-toned stain, elegantly contrasting the dark wood floor and wall cladding.  The primarily wood interior is contrasted with metals, both finished and unfinished, and features decorative lighting made from Czech crystal.  Bathrooms are generous, but simple in design, also with contrasting, large format ceramic tiles in dark brown and beige colors.

© BoysPlayNice
 

Lower Floor Plan
 

© BoysPlayNice
 

Facades
The façade materials were selected so as to fit well into the context and have lasting beauty.  The forms and materials concept attempts to assimilate simpler, utilitarian objects and buildings common in the region.  The vertical ends of the main villa body are from recycled, charred Spruce wood, and the East-West façades are clad with standing seam, pre-oxidized RHEINZINK. The lower crossing wings are clad with CORTEN, or rusted steel sheets, which give the feeling of workshops or shed-like service buildings supporting the main living spaces.

© BoysPlayNice
 

Gardens
Generally, the landscape is composed of existing trees and new indigenous plants, complimented with low-maintenance, succulent types of bushes and flowers.  The swimming pool is oriented South-West, and, like the villa, is warmed with a heat pump system.  Terraces have Ipe wood, which ages quite well and has very good durability.

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery

in a landscape like columbia river gorge, built architecture must take into account the area’s changing, and sometimes unpredictable, weather conditions. seattle-based firm goCstudio has completed a 5,200-square-foot vineyard and winery complex for COR cellars that sits along the scenic route of old highway 8 in washingtonstate. from the site, located in the designated national scenic area, one is surrounded by breathtaking mountain views. working alongside the vineyard owner, the structure was designed to preserve the landscape, to create a well organized space to accommodate the multi-faceted business, and protect workers and visitors from the harsh conditions of the surrounding environment.


goCstudio has designed and expanded an existing vineyard in columbia river gorge
images by kevin scott

maintaining some similarities to the vineyard’s earlier building on the site, the architects have maintained a similar entry sequence, but integrated a crucial element — the central courtyard. the two wings of the building contain the barrel storage. large doors that measure from floor to ceiling, can be opened to expose the barrels. this design streamlines a visitor towards the tasting room in between. bi-fold glass doors create a space that can easily transition between interior and exterior depending on the weather conditions, but more importantly, to harness the view and natural light. additional light enters the space through the ceiling’s skylights.


COR cellars is located on old highway 8, within the designated national scenic area

the additional gathering space in COR cellar’s interior maintains a tranquil vibe — enhanced by the central fireplace. following the vision of the owner, goCstudio’s design for this room allows it to function as a living room space that can accommodate both social interaction and personal contemplation.‘the courtyard is the heart of the building’ describes the architect. ‘it is protected by the new wings of the winery that form a berm against the steady winds. this provides a calm, protected center for day- to-day operations and a welcoming exterior space for visitors as they enter the new tasting room.’


mount hood and the carved mountainside create breathtaking surrounding views from all angles


the winery opened in 2004, but need additional space to accommodate the growing business


a central courtyard provides protected exterior space for employees and visitors


aggressive weather features, such as wind, were taken into account in the design


the overall design uses a refined palette of colors and textures


the wine storage rooms can open to expose the stacked wine barrels inside


the entry sequence was preserved from the original structure so that the new and old remain connected


the project is a 5,200-square-foot space


the design was proposed as a ‘respite from the wind’


the large overhangs surrounding the courtyard allow visitors to view it as an inviting space

Vía DesigBoom

News of the World, Design and more

Exit mobile version